Renta za varno starost

Že v rani mladosti načrtujemo starost, vendar se ne obremenjujemo preveč z negotovo prihodnostjo. Če bomo že v rani mladosti načrtovali leta po upokojitvi, nas kasneje ne bo bolela glava. Renta v različnih oblikah, je ena možnih zavarovalnih instrumentov, da bomo naša zrela leta preživeli mirno in nas ne bo prizadel izpad ali zmanjšanje dohodka.

Starost in renta

Strokovnjaki različno interpretirajo in ugibajo prihodnje vplive. Dejstvo pa je, da je nemogoče popolnoma napovedati prihodnje vplive. Simulirajo se lahko nekateri možni scenariji na podlagi zbranih podatkov, izkušenj iz preteklosti in prihodnjih napovedi. Renta lahko predstavlja obliko varčevanja. O njej se veliko govori. Ali poznate vsa dejstva? Če ne, se vsekakor posvetujte z izkušenimi strokovnjaki. Še bolje, če obiščete več strokovnjakov in tako pridobite globok vpogled v rento in njene možnosti.

Spol zavarovanca in renta

Na višino izplačane rente vpliva več dejavnikov kot npr:
– ali gre za izplačilo za določeno obdobje,
– ali je v igri večna renta,
– ali je zavarovanec moški ali ženska,
– višina donosov, …

Čeprav lahko moški in ženska, ki se odločita za rentno obliko varčevanja vplačujeta enako visoko mesečno premijo, pa se višina izplačane mesečne rente razlikuje med spoloma. Zakaj se to dogaja? Ker je statistično pričakovati daljšo življenjsko dobo žensk kot moških, bo obdobje izplačila v primeru zavarovanke daljše. Zavarovanka bo predvidoma prejemala mesečno rento daljše obdobje.

Večna, enkratna ali mesečna renta

Ali ste vedeli, da se renta izplačuje za vnaprej določeno obdobje npr. do vaše smrti, lahko pa postane tudi večna renta. Torej, če je vaš prvotni cilj poskrbeti zase in obenem pustiti dedičem določen mesečni znesek, je prava izbira večna renta.

Vendar pa ni vse tako enostavno. Potreben je obisk pri usposobljenem svetovalcu in pripravljenost na nekaj tveganja. Strokoven posvet bo predvidel tveganje, toda žal ne v celoti, ker je to nemogoče. Obstaja pa nekaj možnih načinov in izračunov, ki vam pomagajo pri odločitvi za to obliko varčevanja.

Izplačilo je možno po določenem obdobju, načeloma po desetih letih, oblika izplačila rente pa je lahko v enkratnem znesku, v mesečnih zneskih do smrti in/ali po njej v primeru večne rente. Odločitev za obliko rente in za njeno izplačilo je stvar posameznika.