Osebno računovodstvo

Prihranite denar! Kako? S kvalitenim osebnim računovodstvom in vodenjem osebne evidence.

V primeru pravnih oseb oz. podjetij je računovodstvo nujno potrebno, saj je vsaka pravna oseba dolžna spoštovati pravila in zakone in oddajati različna poročila, bilance stanja, plačevati davke itd.

Vendar pa je računovodstvo, pa naj se vam sliši še tako neverjetno, nujno potrebno tudi pri vsakem posamezniku, saj lahko le z dobrim poznavanjem vaših stroškov le-te zmanjšate in tako prihranite ne da bi se odrekli stvarem, ki jih radi počnete.

Prvi uspešen korak za prihranek vašega težko prisluženega denarja bo prav gotovo uporaba “resničnega” denarja pri plačevanju. Znano je namreč, da pri brezgotovinskem poslovanju oz. plačevanju s kreditnimi karticami hitro izgubimo občutek o tem, koliko denarja smo porabili, koliko ga je še vedno na računu … Tako se lahko hitro zgodi, da so naša sredstva precej nižja kot mislimo.

Torej, če spadate med tiste, ki se konec vsakega meseca sprašujemo, kam je izginil denar, je vodenje osebne evidence nujno potrebno. Najhujše, kar se vam lahko zgodi, je to, da ugotovite, da so vsi stroški resnično upravičeni in da ni nobene stvari, kjer bi lahko privarčevali. Če pridete do te ugotovitve, potem spadate med redke zelo varčne osebe, ki imajo osebne finance urejene že brez osebne evidence.

Če niste med zgoraj omenjenimi srečneži (oz. nesrečneži, saj svojih stroškov ne morejo več zmanjšati), potem je zadnji čas, da se vaših nepotrebnih stroškov lotite tudi vi. V času računalniške dobe in razvoja interneta lahko orodja, ki vam pri evidentiranju stroškov pomagajo, najdete tudi na internetu. Uporabite lahko določene online programe ali programe, ki jih namestite na vaš računalnik. Še vedno pa je vaša možnost, da vse te podatke beležite in obdelate ročno, npr. na listu papirja ali z uporabo programov, ki jih že imate na vašem osebnem računalniku.

Ne dovolite, da se boste pred koncem meseca spet mučili z vprašanjem “Kam je izginil moj denar?”.